lördag 12 februari 2011

Veikko på Suomikoti

Igår lyckades jag äntligen åka iväg och träffa Veikko Virtanen, som bor på Suomikoti sedan ett halvår. Vi träffades ju i somras, och det var en belåten och livsglad Veikko som tog emot. Jag gläds verkligen över att han trivs och mår såpass bra!

Med diskussionerna i somras i färskt minne så aktualiseras åter tankarna kring att det kommer bli ännu viktigare med valfrihet på det här området längre fram, och jag hoppas att vi på sikt ska kunna få till ett generellt regionalt samarbete vad gäller äldreomsorgen - och då med "fri rörlighet". Vissa människor vill och behöver ha tillgång till vård på sitt modersmål. Andra kommer säkert prioritera närhet till skärgård och natur.

Ett stort tack till Suomikotis personal med ekonomichef Vuokko Aspfors-Toivonen i spetsen, som tog sig tid att berätta om verksamhetens historia och hur de arbetar idag. Hoppas att jag får möjlighet att komma tillbaka och hälsa på en lite mindre snöig dag än idag! Tack också till Pentti som tog sig tid att komma ifrån jobbet, och Merit Wager som skriver om besöket på sin blogg.

PS. Av en händelse så lyssnade jag också igår på en intressant dragning av Julio Fuentes på SIOS (Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige), som talade mycket om rollen och konsekvenserna av första- och andraspråk ur både ett praktiskt och vetenskapligt perspektiv. Jag ska se om jag kommer få tag i hans presentation och kan lägga upp den.

PPS. Sverigefinska Riksförbundet är inte medlemmar i SIOS.

1 kommentar:

pevi55 sa...

Bäste Per!
Både pappa och jag blev mycket glada för ditt besök. Jag hoppas att din handlingskraft och vilja att följa upp pappas fall, kommer att vara ett gott exempel till alla som överhuvudtaget berörs av äldrevården.
Vi ser fram emot sommarträffen och måhända kan vi då räkna upp alla positiva förbättringar i äldreomsorgen, både i Vaxholm och också övriga delar av landet.
Hälsningar/Veikko och Pentti