fredag 28 januari 2011

Stardoll lämnar Sverige?

Jag har med stigande bedrövelser hört  och läst om min vän Mattias Miksches problem med dubbelbeskattning av sitt företag Stardoll. Det handlar helt enkelt om att Stardoll i tre års tid tvingats betala dubbel moms - både i Sverige och i köparlandet (för andra EU-länder) för transaktioner över Internet av webbtjänster.

Computer Sweden skriver en bra sammanfattning idag.

Stardoll är Sveriges mest lysande exempel på framgångsrika tjänsteföretag på nätet som faktiskt glädjande nog inte lagt sitt huvudkontor i något annat land ifrån start. Skype och Rebtel grundades/ligger i Luxemburg. Ett av mina gamla bolagsengagemang Mobilehits i Spanien ifrån start likaså av liknande skäl.

Innan Stardoll låg Mattias bakom Boxman, som sedermera köptes av Lovefilm, som köptes upp av Amazon häromdagen. Han är en fantastisk serieentreprenör. Var tror ni Mattias kommer grunda sitt nästa bolag?

Om inte regeringen kan ordna dispens tills dess lagstiftningen fungerar som avsett kommer de tvingas påbörja arbetet med flytt efter beskedet som väntas nästa eller nästnästa vecka. Över 100 av våra mest framåtlutade arbetstillfällen finns inom bolagets väggar. Jag kan inte tänka mig att det är något någon av oss vill.

Inga kommentarer: