tisdag 7 september 2010

New Technology for a Better World

Igår modererade jag ett seminarium för Moderaterna inne i Riksdagen som jag hjälpte till att sätta ihop: New Technology for a Better World. Den långväga gästen var Alec Ross ifrån amerikanska utrikesdepartementet, som är hjärnan bakom president Obamas politik för telekom och teknologi, och själva mötte vi upp med allas vår utrikesminister Carl Bildt.

Vi hade också hjälp ifrån en namnkunnig panel med Sara Öhrvall, chef för R&D på Bonnier, Henrik von Sydow som är riksdagsledamot och Moderaternas talesman i Internet- och teknikfrågor, och PM Nilsson ifrån Newsmill.

Det fanns många intressanta vindlingar i samtalet, men jag väljer att nämna två.

Dels så fanns också här en rörande enighet att mobilteknologi med tillgänglighet, m-banking och andra tjänster var det enskilt bästa sättet att kunna lyfta utvecklingen och förbättra för fattiga i utvecklingsländer - vi nämnde särskilt länder i Afrika. Det här är i och för sig ingen omstörtande nyhet, men det är intressant att både en svensk utrikesminister i valrörelse kommer till den slutsatsen, såväl som en demokratisk representant ifrån State department som är mitt emellan val. Och jag håller med.

Den andra saken jag väljer att lyfta fram är både Alecs och Carls svar om social media. Carl förklarade att han inte kände sig förminskad eller förstorad av intåget av sociala medier, utan helt enkelt att han kunde arbeta effektivare och att det förenklade för honom. De personer på UD som länge har gnällt över att få följa svensk utrikespolitik över hans blogg börjar vänja sig, och det börjar ändå uppnås någon form av acceptans kring sociala medier som en kanal för information och dialog.

Alec nämnde att Hillary Clinton själv uppmanar honom och andra att kunna "sträcka ut" i sitt sätt att uttrycka sig online, och att man inte ska vara rädd för att vara personlig. Det kan vara okej att berätta att man dricker en latte emellanåt.

Jag tror att både Carl och Alec har rätt här. Man ska inte vara rädd för att använda sociala medier i sin politiska gärning, utan istället kunna se det ett sätt att kommunicera med både medborgare och kollegor. Och vi måste höja acceptansnivån för hur formuleringar lyder i dessa kanaler. Det är olika nivå på att skicka ett pressmeddelande ifrån UD och att knappra in ett textmeddelande ifrån Starbucks.

Jocke Jardenberg ställde frågan som få lyckats enas kring ett bra svar på ännu. Och Alec Ross utvecklade lite senare kring sociala medier i en intervju, och sedan kring utvecklingsländer i morgonsoffan. Och Niclas Ericsson utvecklade Carls svar kring cyberwars.

Bild av Jocke Jardenberg

Inga kommentarer: