måndag 20 september 2010

Bäst och näst bäst valresultat någonsin

Äntligen blev det så dags för valvaka igår! Efter en lång valrörelse som kommer gå till historien i Vaxholm och Sverige på flera sätt, så var det dags att få folkets röst.

Först resultatet ifrån riksdagsvalet: Moderaterna gör med bred marginal sitt bästa valresultat någonsin. Glädjen över att vi får förnyat förtroende, att vi fortsätter göra det lönsammare för människor att arbeta, att fastighetsskatten inte kommer tillbaka, att vi kombinerar klimatmål i världsklass med en realistisk syn på vår energiförsörjning under de närmaste årtiondena, att RUT blir kvar och mycket, mycket annat. Det kommer göra skilllnad.

Men så förstås smolket i bägaren med inträdet av Sverigedemokraterna. Nu blir det spännande att se om MP tar vågar ta chansen att vara med och göra Sverige både borgerligare, grönare och friare.

Höjdpunkten var förstås ändå resultatet ifrån kommunfullmäktigevalet här i Vaxholm: vi Moderater gör vårt näst bästa val i Vaxholms historia. Vi får 13 av de 31 mandaten i fullmäktige, och får väldigt goda förutsättningar för att genomföra vår politik. 21 av de 31 mandaten hamnar på riksdagens allianspartier. Tyvärr så hamnar KD utanför som läget ser ut nu.

Miljöpartiet gör ett bra val, får två mandat, och jag hoppas att de ska kunna bli en positiv kraft i Vaxholmspolitiken med sitt nya ledarskap och nytändning inom partiet.

Vänsterpartierna gör sitt sämsta val någonsin i Vaxholms historia, tangerar katastrofresultatet 2006 och får tillsammans 8 mandat.

När jag ser tillbaka på mandatperioden som gått, så finns det många lärdomar att ta med sig till den som kommer. I förra valet fanns det två moderata listor, två moderata valvakor och två handlingsprogram. Arbetet fram till att vi kunde agera som ett enat parti igen tog mycket kraft och energi, och inte sällan så blev kommunikationen utöver just detta interna arbete lidande.

Nu har jag haft förmånen att få jobba i snart två år som företrädare för vårt parti, och den främsta lärdomen jag tar med mig framåt är behovet av att lyssna och fråga. Vår förmåga att göra Vaxholm bättre under de fyra år som kommer vara avhängig av hur bra vi är på just att lyssna och fråga. Och när vi lyssnat och frågat måste vi bli mycket bättre på att berätta vad vi vill göra, vad vi gör, och vad vi har gjort. Det betyder förstås inte att vi kan "ge allt till alla", men vi får de bästa förutsättningarna för att kunna prioritera våra gemensamma resurser i den riktning som vi slagit fast i vårt handlingsprogram.

Så vill vi förvalta de röster vi fått från alla er som röstade på oss igår. Tack för förtroendet, och hör gärna av dig!

Inga kommentarer: