måndag 16 augusti 2010

Socialdemokratiska butlers

Idag har (S) i Stockholm kommit med det underligaste politiska utspelet såhär långt i valrörelsen: man vill införa butlertjänster i tunnelbanan. Med mera.

Om du till äventyrs har missat denna episkt märkliga idé - läs den själv på DN Debatt.

Det går i princip ut på att man ska bygga/utnyttja befintliga lokaler vid strategiska kollektivtrafikstråk för en särskild sorts tjänster. Man lyfter fram "conciergeservice" - "butlerliknande tjänster", tvätt, barnpassning med mera.

Man påpekar att det ska vara tjänster utförda av privata företag, men sedan kommer brasklappen: "...de entreprenörer som kan erbjuda tjänster som sparar tid åt resenärerna ska ges företräde och bjudas in att verka i och kring SL:s lokaler."

Okej. Politikerna ska alltså utvärdera och bestämma vad som är "rätt typ" av sparad tid, och sedan erbjuda en subventionerad hyra till dessa aktörer. Snacka om planekonomi.

Sedan kommer det märkligaste av alltihop. Man ställer detta emot RUT-avdragen! Det är alltså helt okej att underlätta för barnfamiljer genom att erbjuda plats för barn på någon form av "tunnelbanedagis", men inte genom att ungdomar i grannskapet passar dem för betalning.

Jag som småbarnsförälder kan inte göra något annat än att gapa. Och jag tror faktiskt att de flesta som sympatiserar med socialdemokraterna gör likadant? Jag kan för min värld inte tro att dessas behov av en politiskt tillsatt butler i tunnelbanan känns mer angeläget än hjälp med barnvakt.


Uppdatering: Nu har jag läst Mattias Svensson och Johan Ingerö, och skrattat så jag både gråtit och fått ont i magen.

Inga kommentarer: