måndag 23 augusti 2010

Aftonbladets jätteopartiska lögndetektor

Ibland blir jag lite mer irriterad än annars. Idag var en mer-dag, när jag läste Aftonbladets "lögndetektor" som försökte förklara varför själva begreppet "ungdomsskatt" var en lögn. Det är klart att man kan ha synpunkter på begreppet i sig, även om jag tycker att man gott kan kalla en föreslagen skattehöjning som bara drabbar unga under 26 som arbetar, för "ungdomsskatt". 

Men: det som upprör är ju hur man - helt korrekt - gör en analogi med "pensionärsskatten" som begrepp. Och sedan påstå det är den numera hyfsat sidosteppade Göran Persson som försöker "styra hur folk tänker" med detta begrepp, och alliansen med "ungdomsskatten". 

Detta gjorde att följande mail just pep iväg till journalisten och Helle Klein:

Från: Per Mosseby
Datum: 23 augusti 2010 18.35.33 CEST
Till: joachim.kerpner@aftonbladet.se
Kopia: helle.klein@aftonbladet.se
Ämne: Alliansen hittade på ”ungdomsskatten”
Hej Joachim,
Tycker du det känns intellektuellt hederligt att skriva om "pensionärsskatt" och "ungdomsskatt" på det sätt du gör? 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/logndetektorn/article7660434.ab
Det vill säga: Lyfta fram alliansen som de som "ljuger" om ungdomsskatt (en föreslagen skatteökning som bara drabbar arbetande unga under 26), och sedan fabulera ihop att det bara skulle vara Göran Persson som tillsammans med alliansen försöker "kontrollera hur folk tänker" - genom motsvarande begrepp "pensionärsskatt". Och inte dagens vänsterpartier, alltså.
Har du sett eller lyssnat på Mona Sahlins tal i Tantolunden? Har du läst Ibrahim Baylans debattartikel i SvD sedan i våras? Har du lyssnat på något av Östros senaste utläggningar kring skillnader i beskattning mellan de som arbetar, och de som har pension? Har du över huvud taget följt årets valrörelse?
Alla använder med eftertryck just begreppet "pensionärsskatt".
Socialdemokraterna har ju även publicerat följande sida för bara någon månad sedan:
http://www.pensionarsskatten.se/ 
Så: att påstå att alliansen ljuger kring "ungdomsskatt", och inte på samma sätt syna vänsterpartiernas uttalande kring begreppet "pensionärsskatt" gör ju att man funderar över vad syftet med Aftonbladets lögndetektor är.
Ser fram emot motsvarande sådan "syn" i morgon. Men vågar tyvärr inte hoppas.
Med vänliga hälsningar,
/Per Mosseby

Inga kommentarer: