torsdag 10 juni 2010

Veikko Virtanen #2

I måndags höll också vårt sociala utskott ett sammanträde, och efter deras beslut berättade Veikko Virtanens son Pentti för media att Veikko nu beviljats flytt till ett särskilt boende där han kommer få bo och leva i en finskspråkig miljö.

Som jag skrev i förra veckan så känner jag såklart för Veikkos situation, och det är väldigt olyckligt att Veikko och hans närstående har känt sig så felaktigt behandlade i den här processen.

För Veikkos skull så kan vi nu bara se till att beslutet verkställs så snabbt som möjligt.

Utan att gå in på detaljer i ärendet, så kommer som rapporterat det tidigare beslutet prövas i förvaltningsrätten. Då kommer vi och Sveriges övriga kommuner få ett utslag på hur dagens socialtjänstlag är tänkt att tolkas i sådana här fall.

Men oavsett detta utslag, och hur dagens socialtjänstlag är tänkt att tolkas, så är den politiska konsekvensen tydlig för mig: vi måste sträva efter en högre grad av valfrihet för äldre på många områden, och det gäller inte minst språkliga minoriteter. Och det är högst rimligt att delar av den valfriheten tydliggörs så att den hanteras på samma sätt oavsett var man bor i Sverige.

Jag återkommer om detta. Här ett lite längre inslag ifrån SVT Uutiset (finns tillgängligt till 14 juni).

Inga kommentarer: