onsdag 28 april 2010

Kan själv

Expressens Eric Erfors skriver idag en läsvärd ledare som heter "Sanningen om bidragsbluffen". Den reder pedagogiskt ut en del av fakta bakom "satsningen på välfärden" som de rödgröna nu föreslår. Sanna Rayman på SvD fyller på.

Eric avslutar sin ledare just med att fråga om vi kommunpolitiker inte tröttnar på att bli inkompetensförklarade? Och svaret är såklart att: "Jo, det skulle vi isåfall bli".

En rödgrön regering skulle innebära mycket olycka för Vaxholms del. Lite förenklat kan man ju säga att livet med dem vid makten skulle innebära höjda skatter på en mängd områden som påverkar livet för vanliga människor: våra jobb, våra resor, våra boenden och säkerligen en mängd annat. En mer klar bild ska vi få av vänsterpartierna den 3 maj.

Men strategin att höja statlig skatt på en mängd områden, för att sedan ge det tillbaka till kommuner genom statsbidrag är förstås inte bra. Det är ett sätt att flytta makten ifrån landets lokalpolitiker till riksdag och regering. Och tyvärr tror jag nog det hela handlar mer om att man vill kunna kommunicera löften och strategier nationellt, snarare än någon sorts välvilja i tron om att kommunpolitiker inte klarar av att ta ansvar själva.

För det är faktiskt det det handlar om. Om vi i Vaxholm vet att det kommer en sisådär sex miljoner extra ifrån staten för 2011 så kan vi ha ungefär 30 öre lägre kommunalskatt. Men de där 30 örena som våra medborgare "sparar" på varje hundralapp kommer ju tyvärr inte ifrån tomma intet, utan ifrån statliga skattehöjningar på en rad områden som vi Vaxholmare är med och betalar. Men pengarna som staten ger tillbaka är inte sällan behäftade med en del krav. Så det handlar för kommunernas del om att sälja smöret och tappa pengarna.

Regeringens beslut om ett extraordinärt stöd till kommuner och landsting för framför allt 2010 var välbehövligt på många håll med tanke på finanskrisen. Men låt oss inte fortsätta i den här riktningen och montera ned det kommunala självstyret på kuppen. Vi kan själva.

Inga kommentarer: