måndag 26 april 2010

Det ena förslaget efter det andra

Vänsterpartierna har nu tagit lärdom av alliansens kommunikationsstrategi, och släpper i förväg "nyhet" efter "nyhet" ur den vårbudgetmotion de kommer lägga den 3 maj. Jag brukar sällan ägna mig åt att kommentera oppositionens politik och hellre koncentrera mig på vår egen, men efter att ha sett de senaste dagarnas utspel så kan jag faktiskt inte låta bli. Skulle utfallet av valresultatet se ut som de senaste opinionsmätningarna så blir ju dessa saker verklighet.

Höghastighetstågen. Idag blir oppositionens förslag om höghastighetståg totalsågat i DN - först på ledarplats och sedan i utredande artikel (tyvärr ej på nätet, men han har uttalat sig liknande tidigare). Det har funnits en stor samstämmighet kring hos trafikforskare och nationalekonomer under en väldigt lång tid att höghastighetståg i Sverige är ett osedvanligt dumt sätt att försöka göra miljöbra saker. Nio miljoner människor utspridda över en av kontinentens största länder gör helt enkelt att det är ett rekorddyrt sätt att minska utsläppen. Mer om detta av Per Gudmundson, Politikerbloggen, TV4 Play med väldigt många fler (uppdatering: som exempelvis SvD, vilket jag glömde i min uppräkning).

Och som grädde på moset föreslår man att stora delar av dessa investeringar ska bäras av lån - att man helt enkelt omedelbart räknar upp statsskulden istället för dra ned något annat. Man vill alltså fatta investeringsbeslut som inte bara belastar det förtroende man söker för nästa mandatperiod, utan ska betalas av mycket längre än så.

Lova idag och låta någon annan betala senare. Förut har det bara varit vänsterpartiet som förespråkat och lagt denna typ av ohederliga budgetar i svensk politik.

Nu vågar man ju nämligen inte höja inkomstskatterna för vanligt folk eftersom man säkerligen kommit till den halsbrytande insikten att väljarna då funderar en extra vända vad man får för pengarna.

Mönstret blir i alla fall otroligt tydligt när (S) nu inte längre vågar ta ansvar för vår infratstruktur i Storstockholm genom förbifarten och böjer sig för miljöpartiet och konstitutionellt tveksamt vill stjälpa över ansvaret till väljarna med stora förseningar som följd. Och när man gemensamt vill ägna sig åt budgettrick som tidigare bara förespråkats av (V). Slutsatsen är att den politiska ansatsen hos de rödgröna är mer vänstervriden än några andra svenska regeringsalternativ i modern tid.

Inga kommentarer: