torsdag 12 november 2009

Skärgårdens trafikantförening

Nu på bussen hem efter ytterligare en lång dag. Kvällen avslutades med besök på Skärgårdens Trafikantförenings bryggmöte i anrika Hartwickska huset. Mycket trevligt möte där jag först fick chansen att berätta lite om Vaxholm i stort, och våra tankar kring hur Vaxholms betydelse som knutpunkt kommer öka under den närmaste 10-20-årsperioden.

Med den utbyggda Roslagsbanan, resecentrum i Arninge och ett förstärkt VAVA-stråk (Vaxholm-Arninge-Vallentuna-Arlanda) kommer tvärförbindelserna förbättras markant i hela norra Stockholm. Om 10 år kommer kollektivtrafiken i väst-ostlig riktning i den här delen av Storstockholm vara markant mycket bättre än idag, och det kommer bli lättare än någonsin att kunna resa kollektivt ut emot skärgården - ända hemifrån, och med Vaxholm som omlastningspunkt.

Föreningen hade främst åsikter kring att Waxholmsbolaget slutat sälja tilläggskorten, och rent generellt kring taxeproblematiken främst för korta sträckor. Det här är ju framförallt ett problem för de som inte är boende på öar (och har ö-kort), samt för barn i skärgården (vars vänner får betala en rejäl slant för att besöka dem - särskilt om förälder måste ledsaga). Jag lovar fortsätta arbeta för mer rättvisande och enkla taxor i skärgårdstrafiken - oavsett trafikslag.

Också väldigt inspirerande att få en pratstund med den förre ordföranden för trafikantföreningen och vårt gamla trafiklandstingsråd Stig Dingertz.

Inga kommentarer: