måndag 6 juli 2009

Tällberg och Almedalen

Måndag morgon, och på väg tillbaka till Vaxholm efter några intressanta dagar både på Tällberg Forum och i Almedalen. Och under tiden har Sverige hunnit med att bli ordförandeland för EU.

På grund av ett späckat schema har jag inte hunnit skriva ens en bråkdel av det jag först tänkte här på bloggen. Det har blivit desto mer skrivet på min Twitter. Du kan se mina senaste "tweets" här på bloggen, eller ännu enklare direkt på http://twitter.com/moz. Där är det en salig blandning av professionella och personliga reflektioner.

Både i Dalarna och på Gotland så har diskussionerna till största delarna handlat om våra globala, stora utmaningar: finans- och klimatkrisen.

Ifrån vårt perspektiv i Vaxholm har vi genom historien dragit vårt strå till både den ena och den andra stacken. Stadens skuld växte ju ända fram till 2006, och Vaxholm och sjötrafiken har ju genom tiderna som resten av västvärlden inte direkt växt fram klimatneutralt.

Men tiderna har förändrats: Under senare år har vi haft ordning på våra finanser, och idag är i princip all energi som vi Vaxholmare lägger ned på hushållsel och vår uppvärmning klimatneutral. Men det finns mycket att göra i transporter både till land och sjöss. Och för att kunna ha en levande skärgård är det viktigt att komma ihåg att villkoren ser annorlunda ut för fartyg och bilar när man utformar framtida lagstiftning. Waxholmsbolaget testar biodiesel i waxholmsbåten Sandhamn, men prisskillnaderna är fortfarande väldigt stora mellan förnyelsebara och fossila bränslen till sjöss.

Det enda vägen framåt för att få bukt med våra miljöproblem är prislappar som avspeglar de verkliga kostnaderna för att använda ett visst bränsle eller en viss produkt. Lite förenklat kan man säga att moder natur måste in i balansräkningen. Då kan vi inte längre låtsas som om att fossila bränslen är så billiga som dagens marknadspriser antyder.

Det måste bli lätt att göra rätt.

Inga kommentarer: