tisdag 2 juni 2009

Att bo i Vaxholm

Jag uttalar mig i dagens SvD om vår lokala bostadsmarknad här i Vaxholm.

Vi har ju sedan ganska länge haft länets lägsta andel hyresrätter, men på samma gång under de senaste fem åren växt kraftigare räknat per medborgare än någon annanstans. Det här kan såklart tolkas på många sätt, men en av de självklara slutsatserna är såklart att det är attraktivt att bo här, och att många vill bli Vaxholmare.

Vi ser också att vi, liksom många andra kommuner, har utmaningar framför oss vad gäller utbud för de som inte kan eller vill köpa sitt eget boende. Och av många skäl är det såklart viktigt med en dynamisk bostadsmarknad där både den som inte har ett eget sparat kapital, eller kanske den som börjar en provanställning, har möjlighet att på ett rimligt smidigt sätt kan ordna sitt boende.

Men hyresrätten är inte en självklar lösning på det här problemet. Vi ser att omsättningen av de hyresrätter som finns här i stan är kring 10%, vilket är väldigt lågt. Det innebär att de som är lyckligt lottade nog att ha ett hyreskontrakt i snitt håller kvar i det under tio år.

Under hösten kommer vi lansera en satsning för att lösa den verkliga utmaningen: att fler ska kunna hitta en bra bostad utan att behöva ha en halv miljon på banken, och att de som vill flytta till Vaxholm för en kortare period ska kunna göra det.

3 kommentarer:

Linda och Henrik sa...

Hej Mossby,
Tack för en hoppfull blogg.

Sitter här med min familj och vet varken in eller ut.
Vi bor utomlands och vill flytta hem till Vaxholm. Vi har inte hittat någon bostad och har ej möjlighet att köpa någon förän vi är på plats i Sverige (och det kommer förmodligen ta lite tid). Vi vill att våra barn skall börja i förskola och skola till hösten och därför måste vi hitta en lösning snarast, annars får vi ej ställa oss i barnomsorgskö då vi inte tillhör kommunen, eftersom vi ej har någon bostad. .... Att få en lägenhet verkar hopplöst, reglerna gör även här att om vi ej är skrivna i kommunen kan vi heller inte ställa oss i bostadskö. Momentum 22.

En tillfällig bostad eller någon annan lösning för oss att flytta in i kommunen har vi inte lyckats finna.

Några råd? Och hur gick projektet, har ni lyckats finna en lösning att erbjuda till dem som till och med tillfälligt vill bo i Vaxholm?
Mvh / Ms FruStrerad

Per sa...

Hej Linda!

Jag vet att det fortfarande är svårt att hitta hyresbostad i Vaxholm, och det är ett problem som vi arbetar vidare på att få en lösning på. Men det tar såpass lång tid att det nog inte hinner hjälpa er som väl är på väg "nu". Snarare är vårt arbete något som kan ge praktiskt resultat 2012.

Däremot så finns det ingen "Vaxholmskö" som ni beskriver - den stora merparten av lägenheter i Vaxholm förmedlas genom bostadsförmedlingen i stockholm: http://www.bostad.stockholm.se/sv/

Där finns det just nu exempelvis en etta på Soldatgatan ledig, men det är såklart alldeles för litet för era behov.

Utöver bostadsförmedlingen så kan jag också tipsa om att titta på andrahandsmarknaden för uthyrning av hus och bostadsrätter. Lycka till!

Linda sa...

Tack Per,
Vi fortsätter jakten och håller tummarna för att i blir Vaxholmsbor under hösten. På något sätt måste det ju lösa sig. Mvh/Linda