fredag 8 maj 2009

Tynningö och Ramsö

Idag har jag haft en fantastisk dag med rundturer och diskussioner på både Ramsö och Tynningö. Jag blev otroligt väl emottagen av Karolina Holm och Susanne Fonser ifrån Tynningö-Ramsö Byalag som hämtade upp på Ramsövarvet efter att jag lämnat in min lilla båt för smärre justeringar.

Ramsö är ju en fantastiskt gemytlig ö, och har ju en av de äldre bevarade skärgårdsbyggnaderna i form av Karolinergården. Huset, som började byggas på 1600-talet, är en av de få träbyggnaderna från den tiden som undkom "Rysshärjningarna" 1719. Vi hade turen att få en personlig rundguidning och kaffe av Olle, som också är en av eldsjälarna bakom den varsamma renovering som nu pågått i tjugo års tid.

Efter en rundtur på ön tog vi oss över till Tynningö och besökte den alldeles nybyggda bygdegården som kommer invigas i morgon! Gården är ett resultat av många eldsjälars arbete, och själv fick jag träffa Anna-Lena Nilsson och Kenneth Normen som är två av dem. Bygdegården kommer bli ett kanonlyft för Tynningö, och egentligen den första "offentliga" mötes- och aktivitetslokalen på ön. Den är ett lysande exempel på gott samarbete mellan medborgare och det offentliga - ideella krafter som verkligen vill förbättra sin omgivning och får stöd ifrån kommunens och statens håll.

Vi hann också med en ordentlig rundtur på Tynningö, utflykt till Maren och bryggan där den populära simskolan hålls varje sommar, och ett kort besök på Tynningö förskola där vi fick se deras verksamhet.

Tynningöborna verkar fundera en hel del över framtiden för sin ö med eller utan "gratis" bilfärja till ön, och med eller utan kommunalt vatten och avlopp. Om hur man ser på fler permanentboende på ön. Och även om en del åsikter kan gå isär där, så verkar alla vara överens om att man tillsammans borde hitta mer aktiviteter för barn och ungdomar. Den nya bygdegården skulle mycket väl kunna vara grundstenen i ett sådant arbete.

Inga kommentarer: