tisdag 31 mars 2009

En perfekt storm

Igår gick jag förbi och gratulerade Johan Norberg till hans senaste bok, En perfekt storm. Tyvärr blev stoppet på Porslinsfabriken alldeles för kort på grund av efterföljande kvällsmöte.

Boken är en spännande och lättillgänglig beskrivning av bakgrunden och skeendena som lett oss fram till den finansiella kris vi har idag. När man hör politiker och andra opinionsbildare ifrån oppositionen tala om marknadsmisslyckanden och olika nya protektionistiska tankegångar är det viktigt att komma ihåg att det tyngsta ansvaret för finansbubblan är ett resultat av för mycket statlig inblandning - inte tvärtom. 

Rädslan för lågkonjunktur och tron på räntevapnet som universallösning har lett till att världens centralbanker, med amerikanska Fed i spetsen, helt enkelt har skapat de största bubblorna i modern tid.

Vi i Vaxholm har ju haft vår beskärda del av stigande fastighetspriser under de senaste tio åren. Medvetenhet kring fastighetspriser har blivit särskilt viktigt här eftersom vi har en i det närmaste unikt hög grad av medborgare som äger sina egna boenden. Många drog nog en lättnadens suck när räntorna sänktes igen för några månader sedan. Frågan är bara hur länge räntevapnet kommer fungera den här gången. 

Inga kommentarer: