fredag 23 januari 2009

Vaxholm har lägst arbetslöshet i Sverige

Färsk statistik ifrån Arbetsförmedlingen som redovisas i Dagens Samhälle visar att Vaxholm har lägst arbetslöshet i landet: 1,0%. Plats 1 av 290 kommuner. Det är naturligtvis otroligt glädjande läsning. 

Ambitionen är såklart inget mindre än att fortsätta vara bäst i klassen, men det är inget som kommer sköta sig självt. Vaxholm har idag en hyfsad balans mellan dels driftiga säsongsbundna och åretruntverksamma lokala näringsidkare, och dels en stor del medborgare som arbetspendlar till andra delar av Storstockholm.

Samtidigt visar undersökning efter undersökning att Vaxholm inte möter de krav och önskemål som våra lokala företagare ställer. Senast är det Forum för småföretagsforskning som har använt Svenskt Näringslivs årliga och kommit fram till ett mindre smickrande resultat - plats 287 av 290. 

Tyvärr är inte det här någon pinfärsk nyhet för oss. Redan under 2008 borrade vi själva ned i Svenskt Näringslivs undersökning och drog en liknande slutsats själva. Det är en av huvudanledningarna till en av de viktigaste sakerna jag i början av året kommunicerat till vår förvaltning är behovet av att både vi politiker och kommunens tjänstemän blir bättre i attityd- och kommunikationsfrågor.

Det här är ingen lätt eller snabbt löst fråga - men det är likväl en fråga som måste lösas så snabbt och kraftfullt vi förmår. Kanske även i samråd med andra skärgårdskommuner: I den nationella botten samsas nämligen vi själva, Värmdö, Ekerö och Österåker. Det är ett sammanträffande som vi måste analysera närmare.

Inga kommentarer: