onsdag 3 december 2008

Misstänkt vinterkräksjuka och förskolan

Idag är en sådan där dag när allt hastigt och lustigt blir omprioriterat, och oftast skjutet på framtiden. Tidigt på morgonen visade yngste killen upp huvudsymptomet för vinterkräksjukan, och det betyder ju dessvärre karantän för bägge killarna i minst två dygn. VAB för mig, och Maja in till stan.

Lite tid då till att läsa ikapp en del saker emellan sagoläsning, legobyggande och de nödvändigaste telefonsamtalen.

Sanna Rayman skriver intressant som vanligt i dagens SvD, och lyfter fram att de flesta människor inte reflekterar över hur mycket pengar vi lägger ned på vår förskola. Och att man annars kanske skulle agera annorlunda och ställa högre krav:
I samma undersökning får de tillfrågade svara på vad de ”tror att den totala kostnaden för en genomsnittlig förskoleplats är”. (min kursivering)
33 procent svarar 1500 kronor i månaden och 30 procent gissar på 3000. Endast tolv procent svarar 10000 kronor, som är det alternativ som ligger närmast verklighetens snitt­kostnad om runt 13000 kronor i månaden.
Dock skall vi i Vaxholm vara stolta och glada över vår förskola, både vad gäller enskilda utövare och förskolor kommunen driver i egen regi. Föräldrarnas feedback är överlag mycket positiv. Givet den allmänna kostnadsutvecklingen, små barngrupper, vår kommuns storlek och infrastrukturutmaningar, så gör vi ett bra jobb. Utmaningen är att arbeta för att fortsätta leverera den höga kvaliteteten till ett acceptabelt pris, och något vi jobbar med varje dag.

UPPDATERING 12.35 den 17 dec: Efter diskussion med en läsare har jag insett att det kan vara olämpligt att använda uttrycket VAB som jag gjort det ovan. För att klargöra: jag menar förstås bara att helt enkelt stanna hemma med sjuka barn, och INTE att uppbära någon slags ersättning för detta. Jag är medveten om "arbetsavhållsamhetskravet" som följer med både ersättning för VAB, och sjukskrivning. Jag har heller aldrig någonsin i mitt liv fått ersättning för vare sig sjukskrivning eller VAB. Som egen företagare med bolag har det helt enkelt inte varit ekonomiskt möjligt för mig.

1 kommentar:

Noa Resare sa...

Ah, då är i i samma läge. Två av 5 i familjen än så länge, men snart 24h sedan senaste symptomen så vi andra kanske klarar oss. Jag säger bara en sak: klorin!